Южната ни съседка влиза в политическа нестабилност година преди изборитеМинистър-председателят

...
 Южната ни съседка влиза в политическа нестабилност година преди изборитеМинистър-председателят
Коментари Харесай

Хищникът на Гърция захапа премиера

 
Южната ни съседка влиза в политическа неустойчивост година преди изборите Министър-председателят призна подслушване на опозиционен водач, само че го разгласи за законно. Следеният Никос Андрулакис разкри „ дълбока страна “ в гръцкото разузнаване
 

Гърция се тресе тези дни от политически скандал, наименуван от опозиционните партии „ персонален Уотъргейт “ за министър-председателя Кириакос Мицотакис. Премиерът трябваше да признае огласена на 26 юли информация за подслушването на водача на ПАСОК Никос Андрулакис. Повечето партии в страната упорстват за задълбочено следствие на абсурда. Мицотакис обаче въобще не счита да се разделя с високия си пост и въпреки да признава трагичната спекулация твърди, че всичко е било законно. Но не и морално, както съобщи смирено в послание към нацията министър председателят.

Случаят с подслушването

На 26 юли Никос Андрулакис, който е евродепутат от 2014 година, а от края на 2021 година е и ръководител на опозиционната партия ПАСОК – Движение за смяна, подаде тъжба до прокурорите във Върховния съд на Гърция, в която съобщи, че е имало опит за подслушване на мобилния му телефон с шпионски програмен продукт, наименуван Предътър (Predator, „ див звяр “ на англ.).

Андрулакис осведоми, че е схванал за опита за подслушване, откакто е бил известен не от управляващите в Гърция, а от службата за киберсигурност на Европейския парламент.

„ Никога не съм очаквал, че гръцкото държавно управление ще ме сложи под наблюдаване с най-мрачни практики ", съобщи Андрулакис, откакто шефът на разузнаването Панайотис Кондолеон и генералният секретар на кабинета на Мицотакис – Григорис Димитриадис, подадоха оставки.

Никос Андрулакис е бил подслушван по време на изборите за ръководител на ПАСОК, на които той бе апетитен за любимец. В средата на идната година в Гърция предстоят парламентарни избори, в които ПАСОК може да се окаже основен състезател, в случай че нито една партия не завоюва задоволително гласове, с цел да не се нуждае от съдружен сътрудник, както демонстрират социологическите анкети. ПАСОК, която е третата по величина политическа партия в Гърция, беше в продължение на десетилетия главният политически противник на партията на Мицотакис Нова народна власт.

Управляващите оглушително мълчат и по друго неизяснено събитие с шпионски привкус. Става дума за случката с финансовия публицист Танасис Кукакис, който още през април заяви, че е бил известен от групата за цифрови права „ Ситизън лаб “ (Citizen Lab), че телефонът му е бил обект на наблюдаване посредством софтуера „ Предътър “ от юли до септември 2021 година. Комитетът за отбрана на публицистите беше призовал за бърза и задълбочена инспекция, с цел да се откри кой е провел това наблюдаване и да му се потърси отговорност.

Обвиняваната за подслушвала Кукакис и признала си за следенето на телефона на Андрулакис Национална разследваща работа (EYP) е подчинена непосредствено на министър-председателя - смяна, която Мицотакис самичък вкара след спечелването на изборите през 2019 година.

Признанието на Мицотакис

В понеделник министър председателят Мицотакис съобщи в телевизионно послание към нацията, че не е знаел, че водачът на ПАСОК е бил подслушван от гръцката разследваща работа през 2021 година. Мицотакис акцентира, че в случай че е знаел за подслушването, в никакъв случай не би го позволил. Въпреки че всичко е било направено законно, разузнаването е подценило политическото измерение на това съответно деяние. Формално то е било съответно, само че политически недопустимо, съобщи Мицотакис. По думите му този случай е подкопал доверието на жителите към националното разузнаване.

Мицотакис сподели, че е схванал за подслушването на водача на ПАСОК Никос Андрулакис едвам " преди няколко дни " и разгласи ограничения за стягане на контрола върху на активността на разследващата работа и за увеличение на прозрачността на нейните практики.

" Може и да е било в сходство с буквата на закона, само че е било погрешно. Не съм знаел за това, а в случай че знаех, в никакъв случай не бих го позволил ", сподели гръцкият министър-председател.

Мицотакис не загатна обаче случая с журналиста Кукакис. Премиерът се ограничи единствено в обещанието, че държавното управление ще предложи промени в метода на работа на Националната разследваща работа, в това число повишение на отчетността и парламентарния надзор, както и промени за усилване на прозрачността, образованието на личния състав и вътрешния надзор.

Версията, споделена от Мицотакис е, че мобилните телефони на Никос Андрулакис са били сложени под „ законно наблюдаване “ през 2021 година в продължение на три месеца. Подслушването било спряно „ автоматизирано “ няколко дни откакто Андрулакис спечелил конкуренцията за лидерския пост в ПАСОК. Гръцкият министър председател обаче не посочи за какво опозиционният политик е бил подслушван.

Мицотакис разгласи, че държавното управление ще предложи промени в метода на работа на Националната разследваща работа, в това число повишение на отчетността и парламентарния надзор, както и вътрешни промени за усилване на прозрачността, образованието на личния състав и вътрешния надзор.

Гневът на подслушвания

След обръщението на Мицотакис последва мълниеносен отговор от жертвата. Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис упрекна министър-председателя, че се крие, с цел да завоюва време във връзка абсурда с подслушването. Опозиционният водач е безапелационен, че министър председателят " методично заобикаля да дава пояснения за основаната от Националната разследваща работа " дълбока страна ".

" Шпионският програмен продукт „ Предътър “ беше употребен за подслушване на телефона ми, до момента в който единствено няколко дни по-рано бях подложен под наблюдаване от EYP ", съобщи Андрулакис и добави, че " нямаше да сме наясно с тези тъмни практики, в случай че не беше формалният отчет на Европейския парламент ".

Андрулакис уточни, че разследваща работа е приписала нуждата да бъде подслушван с претенции от управляващите в Армения и Украйна – нещо, което и двете страни са отрекли посредством посолствата си в Атина.

" Приказките за хипотетичното присъединяване на Армения и Украйна в моето наблюдаване бяха развенчани от съответните им посолства по най-официалния и позорен за вас метод ", съобщи Андрулакис, обръщайки се към премиера Мицотакис.

" Няма да приема никакво прикриване “, сподели Андрулакис и добави, че Мицотакис се е опитал да " омаловажи основен случай за разделянето на управляващите в страната ".

„ Въпросът не е персонален, а е въпрос на народна власт. Той се отнася до паниката на всеки жител, който желае да живее и да отглежда децата си в условия на правдивост и безусловно ценене на човешките права. Ще продължа да се боря, с цел да може правосъдната система, гръцкият парламент и европейските институции да извадят нескрито цялата истина ", сподели Никос Андрулакис.

Полъхът на избори

ПАСОК е третата по величина политическа партия в страната и в продължение на десетилетия беше главният политически противник на консервативната " Нова народна власт " на Мицотакис. В средата на идната година в Гърция предстоят парламентарни избори, в които ПАСОК може да се окаже основен състезател, в случай че нито една партия не завоюва задоволително гласове, с цел да не се нуждае от съдружен сътрудник, както демонстрират социологическите анкети.

Спорът влиза в сърцето на демокрацията

Миналата седмица ръководителят на Националната работа за разузнаване Панайотис Кондолеон и началникът на кабинета на министър-председателя Григорис Димитриадис ненадейно подадоха оставки поради случая. След последвалото самопризнание от страна на Кириакос Мицотакис към този момент излиза наяве, че бурята не може да бъде удържана и разногласието сред политиците ще бъде решаван в самото сърце на гръцката народна власт - Народното събрание.

Законодателите в Атина ще възобновят работата си една седмица по-рано от плануваното. С това държавното управление одобри настояването на лявата съпротива за " ексклузивен спор " по абсурда с телефонното подслушване. „ Правителството се съгласи да измести началото на работата на Народното събрание от 31 август, както бе планувано по-рано, на 22 август ", сподели представителят на държавното управление Янис Иконому.

Ципрас още веднъж изплува

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е този, който изиска да бъде прекъсната лятната почивка на Народното събрание и да бъде плануван ексклузивен спор по абсурда с подслушването. " Днес никой не може да каже какъв брой и кои политици, публицисти или други жители са наранени от повдигането на секретността ", съобщи Ципрас, който беше министър председател в интервала 2015-2019 година и се надява още веднъж да ръководи Гърция.

Позицията на СИРИЗА, която сега е главната опозиционна партия е, че Мицотакис не е съумял да отговори на значими въпроси, в това число за какво Андрулакис е бил считан за опасност за националната сигурност и е бил подслушван. Един от околните помощници на Алексис Ципрас - Панос Скурлетис - първи  напомни, че Ричард Никсън е подал оставка като президент на Съединени американски щати тъкмо преди 48 години поради сходен скандал. Скурлетис уточни, че партията му чака Мицотакис да постъпи по същия метод – да се извини и да подаде оставка.

В люлката на демокрацията обаче колелата не се завъртат по сходен метод, а министър председателят, със своето безусловно болшинство в Народното събрание, наподобява непреклонен. Предвид интернационалната конюнктура и вътрешните социално-икономически проблеми гърците като че ли не се тормозят доста от подмятането на топката сред политиците. Следващите постоянни парламентарни избори би трябвало да се проведат през май 2023 година и очевидно публиката ще би трябвало да изтърпи настоящия политически театър дотогава.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР